Fasolka
mung pochodzi z Azji,a
dokładniej z okolic subkontynentu indyjskiego. Jako roślina jadalna
jest tam znana i uprawiana od kilku tysięcy lat.
Na jej skład przypada wiele elementów takich jak białko, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk miedź, mangan, selen, witamina C, tiamina B1, ryboflawina B2, niacyna B3, Kwas pantotenowy B5, witamina B6, kwas foliowy B9, witamina K.
Obecność składników o nazwie vitexin i isovitexin odpowiada za antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości fasoli mung. Dlatego znalazła ona zastosowanie w kosmetyce.
Obecność składników o nazwie vitexin i isovitexin odpowiada za antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości fasoli mung. Dlatego znalazła ona zastosowanie w kosmetyce.
Jak
zrobić maseczkę z fasoli mung?
Zmieszać
1 łyżkę zmielonej fasolki mung z 2 łyżkami jogurtu naturalnego.
Powstałą masę nałożyć na oczyszczoną twarz i pozostawić na
20-30 minut.
Jest
to wersja dla suchej skóry, jeśli macie tłustą cerę polecam
zastąpić jogurt wodą mineralną. Taka maseczka jest idealna dla
cery problemowej, pomaga leczyć trądzik.
Jeśli
znacie jakieś ciekawe zastosowanie fasolki mung? Dajcie znać w
komentarzu chętnie przetestujemy :D.
Moonlight Cat
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz